Boekenplank van een anarchist

Boekenplank van een anarchist

Denk je aan anarchie, dan denk je mogelijk niet direct aan boeken maar eerder aan chaos, protesten, verzet en rebellie. Maar waar zijn anarchisten tegen? En waar zijn ze voor? Dat kom je te weten als je een de boekenkast van een anarchist bekijkt.

Anarchisten ofwel mensen die het anarchisme aanhangen, streven -even kort samengevat- naar een samenleving zonder autoriteit en hogere machten. Abel van Gijlswijk roept als zanger van punkband Hang Youth op geheel eigen wijze op tot anarchie. In het VPRO televisieprogramma Tegenlicht volgen de programmamakers Van Gijlswijk tijdens het schrijven van teksten, het optreden tijdens protesten, het aanscherpen van zijn theaterstuk en met zijn zoektocht naar de sleutel van de kapitalistische magie in de Bibliotheca Philosophica Hermetica.

Boeken anarchie

Abel van Gijlswijk blijkt in de aflevering ‘Rebranding Chaos‘ met zijn band een inspiratiebron te zijn voor een generatie die zich op allerlei manier belazerd voelt. “In nummers van gemiddeld een minuut verwoordt hij de onvrede van iedereen die voelt dat er ergens iets niet klopt”, zeggen de programmamakers die ook met de hoofdpersoon in zijn boekenkast duiken. Want welke boeken inspireren en informeren hem in zijn zoektocht? Een overzicht van boeken die sterke raakvlakken hebben met het sociaal-anarchisme :

Anarchistische stromingen

De ene anarchist is de andere niet. Anarchisme komt in vele vormen, blijkt wel wanneer je onderzoek doet naar de ideologieën. Zo leert een overzicht op wikipedia dat er onder meer de volgende stromingen bestaan: Anarchocommunisme, Collectief-anarchisme, Mutualisme, Individualistisch anarchisme, Anarchokapitalisme, Anarchoprimitivisme, Anarchosyndicalisme, Ecoanarchisme, Infoanarchisme, Illegalisme, Anarchopacifisme en Christenanarchisme. Met het oog op dit boekenoverzicht is de laatste in dit rijtje een interessante. Het Christenanarchisme heeft de Bijbel als belangrijkste inspiratiebron.