Dit was de Kampeer- en Caravan Jaarbeurs 2022

Dit was de Kampeer- en Caravan Jaarbeurs 2022

Het kampeerseizoen 2022 is voor de meeste mensen ten einde, maar wie alvast een glimp van het kampeerseizoen van volgend jaar wilde opvangen, kon afgelopen weekend naar de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht.

Alle bekende caravanmerken zoals Adria, Bürstner, Dethleffs, Knaus en Eriba waren vertegenwoordigd. Onder de nieuwe modellen was een groeiend aantal gasloze caravans te zien. En met het oog op duurzaamheid én comfort werd er ook geschermd met hoge isolatiewaarde, waardoor de caravankachel minder hard aan hoeft als het buiten koud is. Een echte blikvanger was de Knaus Deseo 400tr. Deze caravan heeft naast een klein deurtje ook een volwaardige garagedeur aan de achterkant. Hierdoor kun je bijvoorbeeld met gemak twee motors of een aantal fietsen meenemen op vakantie.

De Adria Altea werd door ANWB uitgeroepen tot caravan van het jaar 2023. De jury was met name te spreken over de gewichtsbesparing van de caravan, terwijl je dat aan de volledige uitrusting en afwerking niet merkt. De beste caravantrekker is volgens ANWB de Hyundai IONIQ 5. Dit is de allereerste volledige elektrische auto die deze titel wint.

Wie nog op zoek is naar een vakantiebestemming kwam op de Kampeer- en Caravan Jaarbeurs ook aan zijn trekken. Campings uit onder meer Frankrijk en Oostenrijk presenteerde zich, evenals het Poolse bureau voor toerisme. Namens boerderijcamping-organisatie SVR waren er 16 van de 200 boerderijcamping die lieten zien wat zij te bieden hebben. Onder hen was bijvoorbeeld camping Costa Kabrita in Huijbergen. Deze gezinsvriendelijke (Fien & Teun) camping ligt naast een geitenboerderij in Huijbergen.

Camping Costa Kabrita in Huijbergen
Camping Costa Kabrita in Huijbergen

Eén van de grootste en meest luxueuze caravans op de Kampeer- en Caravan jaarbeurs was de Tabbert Cellini 750. Deze tien meter lange caravan beschikt over een slide-out, een deel dat naar buiten uitschuift. Deze gigant van 2850 kilogram kon rekenen op veel aandacht, maar ook aan de andere kant van het spectrum was er genoeg te zien. En dan hebben we het over de mini caravans. De Caretta mini weegt onbeladen 390 kilogram en heeft een handige buitenkeuken. De Gekko Patakam robuust, waardoor je ‘m achter een terreinwagen kan hangen (25.900 euro). De Oehoe Nature blonk dan weer uit in zijn eenvoud en zachte prijs (5995 euro).

Natuurlijk mochten ook de campers in alle soorten en maten niet ontbreken. Opvallend was het grote aantal bedrijven dat zich heeft gespecialiseerd in het ombouwen van bedrijfsbussen tot camperbussen. Veel kleine specialisten zijn in de laatste jaren uitgegroeid tot serieuze bedrijven. De Burstner Lyseo Gallery TD viel erg op en is dan ook een slag apart. Deze camper heeft een oppompbare alkoof. Dat wil zeggen dat de slaapplek boven de cabine in 90 seconden vol met lucht wordt gepompt. Dit model werd door ANWB tevens uitgeroepen tot camper van het jaar 2023.

De Burstner Lyseo Gallery TD
De Burstner Lyseo Gallery TD.

Maar weinig mensen zullen op de beurs direct een nieuw kampeermiddel hebben gekocht. Maar accessoires werden er zeker wel verkocht en aangeprijst. Denk daarbij aan waterzuiveraars, televisie-satelietschotels, camperstoelhoezen, gasflessen, campersloten, campertoiletten, niveaublokken, matrassen, movers, etc. Tenten om in te kamperen leken dit jaar niet erg massaal vertegenwoordigd. Daktenten daarentegen des te meer. Het Nederlandse merk Dare to be Different was aanwezig evenals het Duitse iKamper en Thule die onder meer de nieuwe Thule Approach liet zien.

Voor de liefhebber waren er dit jaar (als je goed zocht) ook een aantal klassiekers te zien op de Kampeer- en Caravan Jaarbeurs. Zo stond één van de daktenten op het dak van een Porsche. KnausTabbert had een caravan uit 1961 meegebracht: de Knaus Schwalbennest (Zwaluwnest). Vijftig jaar later (2011) werd een retro-editie van dit model uitgebracht. Ook deze was te zien op de beurs.

Er was een speciaal Duurzaamheidsplein ingericht met elektrisch aangedreven camper(van)s van Crosscamp, Tonke, Etarki en Fixxter. Daarnaast wordt tijdens de eerste beursdag voor het eerst de Kampeer Duurzaamheidsprijs uitgereikt in twee categorieën: het meest duurzame innovatieve camperproduct en het meest duurzame innovatieve kampeerproduct. Winnaar van het meest duurzame camperproduct is Ventje, een Nederlandse start-up van jonge enthousiaste camperaars die hun campervans voorzien van een compleet duurzaam en circulair interieur. Het meest Duurzame kampeerproduct komt ook van een Nederlands bedrijf: Karsten Tenten uit het Noord-Hollandse Zwaag. Karsten produceert tenten in het eigen energie neutrale atelier in Nederland. De jury prees de enorme milieueffecten: door gebruik te maken van het duurzame tentdoek wordt bijvoorbeeld 50.000 liter water bespaard, per tent.

Foto’s: Jelka Matlung