Draagbaar toilet Porta Potti type 145 vs. 345

Draagbaar toilet Porta Potti type 145 vs. 345

Als je met de caravan, boot of camper onderweg bent is een draagbaar toilet geen overbodige luxe. Na een paar maanden gebruik te hebben gemaakt van de Thetford Porta Potti van het type 345, koop ik ook een toilet van het type 145. Een mooie kans om een het verschil tussen die twee types te bekijken.

We hebben het hier over een toilet voor onderweg, een chemisch toilet ofwel een campingtoilet. Het is een praktisch en duurzaam draagbaar toilet dat niet hoeft te worden aangesloten op een afvoer- of watersysteem. Daarom worden ze veel gebruikt in camper, camperbus, caravan, boot, maar ook in vouwwagens en tenten. Hoewel Thetford niet het enige merk is dat draagbare toiletten maakt, is de Porta Potti toch legendarisch… op z’n minst wereldberoemd te noemen. Actuele types die momenteel op de markt zijn, zijn de volgende (de dikgedrukte vergelijken we hieronder):

Potti Potti

Gemakshalve noemen veel mensen het draagbare toilet onterecht een Potti Potti. Het klinkt dan alsof het een soort potje of po is voor onderweg, maar niks in minder waar. De Porta Potti is relatief comfortabel en heeft twee watertanks. Eén tank is voor het spoelwater en de andere is de afvaltank. Door middel van een afsluitschuif heb je geen last van nare luchtjes.

Thetford Porta Potti 145
Thetford Porta Potti 145

Toiletvloeistof

Hoofdzakelijk heb je voor het gebruiken van een draagbaar toilet twee vloeistoffen nodig. In de bovenste tank doe je spoelwatervloeistof. De vloeistof is vaak roze van kleur en zorgt ervoor dat het spoelwater een aangename geur heeft en dat de toiletpot goed schoon blijft. Het andere product is toiletvloeistof voor de afvaltank. Deze vloeistof voorkomt nare luchtjes en maakt bovenal al het afval vloeibaar. Hierdoor is de tank makkelijk te legen. Thetford heeft verschillende varianten waarbij de Aqua Kem Blue de meest bekende is. Ik gebruik zelf altijd de milieubewuste variant. De Aqua Kem Green.

Porta Potti 345 vs Porta Potti 145

Genoeg algemene informatie voor nu. Zoals gezegd kocht ik een type 145 en vergeleek ik die met de 345. De reden was trouwens dat de (klassieke, bruinkleurige) Fiamma de geest had gegeven. De handgreep van de afsluitschuif was afgebroken.

Campingtoilet Porta Potti

Zoals je op de foto kunt zien zijn de 145 en de 345 even groot. Beide zijn ze 330 x 383 x 427 mm. Ook hebben ze allebei een afvaltank met een capaciteit van 12 Liter en een spoelwatertank waar 15 liter in kan. De 145 weegt 3,6kg en de 345 weegt 200 gram meer. Het verschil zit ‘m in de volgende twee onderdelen:

  • Zuigerpomp vs Balgpomp
  • Niveau-indicator afvaltank

De 345 heeft een indicator waarop je kunt zien hoe vol de afvaltank is. Opzich handig om in één oogopslag te zien hoe vol de tank is, Maar echt missen zul je het niet op de 145 omdat je ook gewoon even een vluchtige blik kunt werpen als je de afsluitschuif open doet. De 345 heeft een zuigerpomp om door te spoelen, de 145 heeft een balgpomp. Persoonlijk vind ik de zuigerpomp degelijker aanvoelen, maar de balgpomp doet het eigenlijk net zo goed.

Draagbaar toilet

Op de site van Thetford zocht ik wat verder de verschillen met de andere modellen zijn. Het zit ‘m dan hoofdzakelijk in de afmetingen, de zithoogte en de capaciteit. Zo heeft de 165 een afvaltank van maar liefst 21 liter. Terwijl de 355 een tankje heeft van 10 liter. Deze zal je dus minder moeten gebruiken of meer meten legen.

Grote boodschap

Een vraag die men opvallend vaak stelt als het over een mobiel toilet gaat, is of het ook geschikt is voor het doen van de grote boodschap. Oneerbiedig gezegd: Kun je poepen, schijten of kakken op een campingtoilet? Het antwoord is: Ja, dat kan. Hoewel ik denk dat je dat eigenlijk liever niet doet in je camper of boot. De vloeistof breekt vaste delen allemaal af. Let wel op dat je afbreekbaar toiletpapier gebruikt. Dat maakt het legen van de toilet een stuk prettiger.