CO2 meter kopen voor klaslokaal, kantoor of thuis

CO2 meter kopen voor klaslokaal, kantoor of thuis

Het wordt verplicht om in alle klaslokalen op scholen een werkende CO2-meter op te hangen. Dit heeft minister Wiersma aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Wil je een CO2 meter kopen, waar moet je dan op letten? Wat doet een CO2 meter?

Uit een onderzoek blijkt dat er in de meeste klaslokalen werkende CO2 meter aanwezig zijn. Circa 60% heeft een werkende CO2-meter in ieder klaslokaal hangen, maar 40% heeft dat in september 2022 nog niet. Volgens de rijksoverheid is het noodzakelijk om op alle plekken voorbereid te zijn als de coronabesmettingscijfers mogelijk verder oplopen. Daarom wordt een werkende CO2-meter in iedere klas verplicht.

Hoe werkt een CO2 meter?

Een CO2 meter of CO2 monitor meet de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht. Koolstofdioxide zit in de lucht die mensen uitademen, een kleur- en geurloos gas. Als er niet voldoende wordt geventileerd kan de CO2 waarde oplopen en zelfs te hoog worden. Een CO2 meter geeft de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht aan. Als de PPM-waarde (parts per million) te hoog wordt, kun je bijvoorbeeld een raam of een deur open zetten.

Lees ook: Draagbare powerstation en zonnepaneel

Hoe CO2 meter aflezen?

Zoals je hierboven kan lezen wordt de hoeveel CO2 in de lucht gemeten in Parts per million (ppm) oftewel delen per miljoen. Ofwel, het geeft de concentratie Co2 in de lucht aan. CO2 meters geven deze waarde aan. Een CO2 meter geeft 9 van de tien keer de waarde aan, maar tevens een signaal of dat goed is of niet. Een groen lampje is goed, een oranje lampje geeft een hoge waarde een en een rood lampje een té hoge waarde.

 • 400 tot 800 PPM Dit is een prima waarde. de ruimte is dan goed geventileerd.
 • 800 tot 1200 PPM Bij een CO2-concentratie tussen de 800 en 1200 ppm wordt het binnenmilieu door de aanwezigen in het algemeen niet als ‘muf’ ervaren, schrijft RIVM. Bij hogere concentraties kunnen klachten optreden van stank, benauwdheid, concentratiestoornissen, moeheid etc. Ventileren is gewenst.
 • 1200 tot 2000 PPM Grote hoeveelheid CO2 in de lucht. Er kunnen gezondheidsklachten ontstaan als je de waarde te hoog op laat lopen en ventileren is noodzakelijk. RIVM: CO2-concentraties in de buurt van de 30.000 ppm ontstaan gezondheidsklachten die te wijten zijn aan CO2.

CO2 meter kopen

Nu het verplicht is om een co2 meter in de klas te hebben zullen veel mensen een CO2 meter moeten kopen. Niet alleen voor scholen is zo’n meter handig. Het kan ook van meerwaarde zijn in de horeca, op kantoor, in huis, of op andere plekken waar mensen samenkomen. Op Bol.com staan meer dan tweehonderd luchtkwaliteitsmeters die ook CO2 meten. Wat is de beste CO2 meter? Wat is de goedkoopste CO2 meter?

Beste CO2 meter

Welke CO2 meter is goed? Hierbij de top vijf van CO2 meters met de beste beoordeling op Bol.com. De prijzen zijn van september 2022 dus kunnen afwijken.

 1. TibaGoods CO2 meter € 79,99
 2. CO2 meter Aranet4 € 216,50
 3. Rovary RV2000P CO2 meter € 99,-
 4. Claire Airbox CO2 meter € 109,-
 5. Claire CO2 meter € 69,-

Prijs kwaliteit CO2 meter

Op zoek naar een goedkope CO2 meter? Dit zijn drie goedkope CO2 meters met de prijzen van september 2022. Lees je goed in en kijk naar de juiste prijs kwaliteit verhouding. In de goedkope klasse zie je vaak een product dat er hetzelfde uitziet (en is?) maar dan met een ander merk erop. Goedkoop is soms duurkoop. De beoordelingen van andere mensen zouden je bij je keuze kunnen helpen.

 1. Noiller Co2 meter 3 in 1 € 18,01
 2. Sybra® CO2 meter € 18,95
 3. Foumt – Co2 Meter € 24,50