Waarom de Alcatel 3 zo’n goedkope smartphone is

Waarom de Alcatel 3 zo’n goedkope smartphone is

Afgelopen zomer was ik op zoek naar een nieuwe smartphone. Hier lees je hoe ik bij de Alcatel 3 kwam en waarom dit toestel zo goedkoop is.

Mijn Huawei toestel werd te traag en liep regelmatig vast tijdens het gebruik. Opnieuw instellen en bestanden opruimen had ik al gedaan. Maar het was echt een kwestie van een verouderde smartphone. Apps worden tenslotte steeds veeleisende en groter, en de hardware in de telefoon groeit niet mee.

Geen Huawei telefoon

In eerste instantie leek het mij een goed idee om weer een Huawei telefoon te kopen. Daar zag ik echter van af in verband met de handelsoorlog tussen Amerika en China. Om een lang verhaal kort te maken: Huawei is een Chinees bedrijf en Android (van Google) is Amerikaans. De ontwikkelingen zouden er zomaar voor kunnen zorgen dat ik een telefoon zou hebben die ik niet meer kan updaten. Dus dat risico nam ik niet.

Waarom geen iPhone

Een iPhone leek mij ook geen goed idee om meerdere redenen. Ik heb eerder een iPhone gehad en vond het toen tegenvallen dat deze softwarematig snel verouderd. Bovendien ben je gebonden aan Apple producten en diensten. En tot slot kon ik geen iPhone vinden binnen mijn beperkte budget.

Nokia

Toen kwam ik terecht bij het oude vertrouwde Nokia. Deze Finse telefoonfabrikant heeft mooie smartphones voor relatief kleine prijzen. Terwijl ik erg aan het twijfelen was welk toestel ik zou kopen (de modellen verschillen soms maar een fractie wat betreft specificaties), kwam er iets ander op mijn pad. Ik zag iemand met een Alcatel telefoon.

Alcatel

Alcatel is een Frans bedrijf dat in 2016 werd overgenomen door -jawel- het Finse Nokia. Bij het bekijken van de specificaties van de Alcatel 3, was ik er al snel achter dat je verbluffend goede eigenschappen krijgt voor een prijs van nog geen tweehonderd euro!

De Alcatel 3 (2019) komt met een krachtige Snapdragon chipset (32GB ROM en 3GB Ram), een dubbele camera en een glanzende behuizing design. Wat te denken van het 5,9” HD+ Super Full View-scherm en de 3500 mAh accu die bijzonder lang meegaat.

Tot zover de feiten over de Alcatel 3. In de praktijk ben ik erg gelukkig met de telefoon die ik voor ongeveer honderdvijftig euro kocht. Maar in de voorbije drie maanden heb ik ook ontdekt waarom het toestel zo goedkoop is. De minpunten van de Alcatel 3 zijn: het geluid en de camera.

Geluid Alcatel 3

Ik gebruik meestal een JBL clip of JBL charge of koptelefoon om muziek af te spelen met m’n telefoon. De kwaliteit is dan prima via Spotify, Digital Radio en YouTube. Wil je echter muziek luisteren op de telefoon zelf, dan kom je van een koude kermis thuis. De interne speakers zijn zo matig dat het klinkt alsof het geluid op veel frequenties wegvalt. Geen lust voor het oor dus. Handsfree bellen gaat trouwens wel goed, mocht je je dat afvragen.

Camera Alcatel 3

De Alcatel 3 is uitgerust met een dual camera. De telefoon combineert de kwaliteit van de twee lenzen tot een mooie foto met een wazige achtergrond. Je zou dus verwachten dat de beeldkwaliteit extra goed is. Helaas valt de kwaliteit in de praktijk erg tegen. De foto’s lijken scherp maar zijn in de praktijk niet mooi scherp. Het beste werkt het om foto’s in de manuele modus te maken, volgens mij gebruikt de telefoon dan slechts één van de twee lenzen, wat de kwaliteit ten goede komt. De selfie camera is totaal waardeloos gebleken vanwege de extreem lage kwaliteit.

Beeldbellen

Wat mij ook eens opgevallen is dat het beeld tijdens het beeldbellen via Skype of WhatsApp niet goed is. Los van de lage kwaliteit van de camera, is het beeld niet vloeiend. Het is alsof er iedere halve seconde een foto wordt gemaakt waardoor het beeld niet prettig is om naar te kijken. Waar dit precies aan ligt weet ik niet aangezien de telefoon een aardige processor aan boord heeft. De video’s die de telefoon maakt (dan heb ik het niet over live video’s) zijn namelijk ook gewoon goed.

Alcatel 3 hoesje

Als ik de bovenstaande zaken geweten zou hebben op het moment dat ik de telefoon kocht, dan zou ik het toestel nog steeds gekocht hebben. Het is een heel fijne telefoon voor heel weinig geld. Ik heb zelf bijna altijd een echte camera bij me, dus ik ben niet afhankelijk van de camera op mijn telefoon. Ben je dat wel? En ben je dus op zoek naar een telefoon met een hele goede camera? Dan is deze telefoon niks voor jou. Daarnaast luister ik mijn muziek via bluetooth speakers, waardoor ik geen last heb van de lager geluidskwaliteit. Ben je op zoek naar een telefoon die jou muziek zonder externe speaker mooi afspeelt? Dan is deze telefoon ook niks voor jou. Tot slot van deze review van de Alcatel 3 smartphone nog een tip: Koop je een hoesje voor deze telefoon zoek dan specifiek op een hoesje voor de Alcatel 3 2019. Blijkbaar is er in een ander jaar ook een Alcatel uitgekomen met andere afmetingen.