Draagbare powerstation en zonnepaneel

Draagbare powerstation en zonnepaneel

Hoe handig is het om waar je ook bent stopcontacten en usb-oplaadpunten te hebben? Om je telefoon of camera op te laden? De koelbox koud te houden of om je laptop te gebruiken. Een draagbare powerstation maakt dit mogelijk. En in combinatie met een zonnepaneel heb je zelfs een eindeloze hoeveelheid stroom. Maar werkt een powerstation en zonnepaneel een beetje in Nederland? Wij namen de Xtorm XP500 (powerstation) en Xtrom XPS100 (zonnepaneel) een kampeerseizoen lang mee in onze camper en ontdekte de mogelijkheden en beperkingen van dit off-grid systeem. We testten ze apart van elkaar en in combinatie met elkaar.

Wat is een powerstation?

Een powerstation kun je zien als de grote broer van de powerbank. Met een powerbank kun je jouw telefoon opladen als je geen vast stopcontact of usb-poort in de buurt hebt. Met de grotere powerstation daarentegen kun je ook ook grotere apparaten van stroom te voorzien. De draagbare 12 volt accu heeft een ingebouwde omvormer waardoor er net als thuis 220 volt uit de stopcontacten komt.

Mobiel werken met powerstation

De powerstation geeft zowel zakelijk als privé eindeloze mogelijkheden. De optie om je laptop aan te sluiten op de powerstation geeft je de mogelijkheid om mobiel te werken. Een laptopaccu zorgt ervoor dat je in het gunstigste geval een paar uur mobiel kunt werken. Met een powerstation kun je met gemak één of meerdere werkdagen locatie onafhankelijk werken.

Powerstation op vakantie

Op vakantie is de powerstation een grote aanwinst. In de auto, camper of caravan kun je bijvoorbeeld de koelbox laten draaien terwijl je onderweg bent naar de camping. Eenmaal aangekomen op de camping kun je een plekje zonder stroomaansluiting kiezen. In sommige gevallen scheelt je dat geld. In alle gevallen scheelt het je gedoe met kabels en campingstroompaaltjes. Met een powerstation met zonnepaneel kun je lekker ontspannen een boek lezen terwijl de powerstation oplaadt.

Powerstation als noodstroomvoorziening

Een powerstation biedt dus zowel privé als zakelijk veel mogelijkheden. Ook in huis of op kantoor kan een powerstation meerwaarde bieden. Bij een stroomstoring kun je dankzij een powerstation gewoon gebruik maken van je apparaten met een stekker. Let wel op: In tegenstelling tot een uninterruptible power supply (ups) schakelt de powerstation niet automatisch in bij stroomuitval. Je moet het meer zien als een manier om stroom achter de hand te houden.

Powertstation en zonnepaneel op de camping
Powerstation en zonnepaneel op de camping

Hoelang met powerstation?

Hoelang kan een powerstation jouw apparaat van stroom voorzien? Om dat inzichtelijk te maken hebben we hieronder een handig overzicht gemaakt met veel voorkomende apparaten.

ApparaatVerbruik*300w**500w**
Laptop50 watt3,5 uur7,5 uur
Smartphone10 watt17 uur38 uur
Koelbox50 watt3,5 uur7,5 uur
Koelkast100 watt1,5 uur3,5 uur
Gebruiksduur powerstation berekenen? Een handig overzicht!

*= De wattages zijn geschat. Het kan per apparaat sterk verschillen. Ook hangt het af van de manier van gebruiken. Een laptop kan bijvoorbeeld 30 watt gebruiken als je een tekstbestand verwerkt. Diezelfde laptop kan uitschieters tot 150 watt hebben tijdens het uitvoeren van zware grafische taken zoals het opslaan van een video.

Bij smartphones is het verbruik bij normaal laden vaak rond de 5 watt maar bij snelladen 10 watt. Maar hoelang het duurt dat het toestel dan vol is hangt af van het model. Koelboxen gebruiken vaak ongeveer 50 watt maar hebben soms een eco-stand waarbij het verbruik maar 5 watt is. En dan is er vaak ook nog de optie om rechtstreeks via 12 volt op te laden. In dat geval heb je minder verlies van vermogen, omdat er geen omvormer tussen zit. In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van gebruik via het stopcontact (220v). Voor de koelkast zijn we in dit voorbeeld uitgegaan van een absorptie-koelkast met 60 liter inhoud.

**= i.v.m. verlies door omvorming voltage wordt op basis van gegevens van de fabrikant uitgegaan van 171wh (watt per uur) in het geval van de 300 watt powerstation en 381wh in het geval van de 500 watt powerstation.

Aansluitingen op powerstation

Eén van de kenmerken van een powerstation is dat het meer aansluitmogelijkheden heeft ten opzichte van een powerbank. De Xtorm XP500 heeft vier usb-puurten (waarvan één USB-C, één USB-A 3.0 en twee standaard USB-A). Ook zitten er drie 12 volt aansluitingen op (één in het formaat van een auto-sigarettenaansteker en twee met een 5.5 mm poort). En natuurlijk twee AC stopcontacten (220v/ 50Hz 500 watt). Om de powerstation op te laden kun je gebruik maken van de adapter (DC 6.5mm 11-26v, 96w max) of een zonnepaneel (MC4 > Anderson PV 11-26v, 200w max).

Stopcontacten op de powerstation (220v)
Stopcontacten op de powerstation (220v)

Technische details powerstation

Nu we toch technisch bezig zijn nog even de laatste technische details: De XP500 maakt geen gebruik van een normale lithium batterij, maar van een LiFePO4 batterij van 614Wh en 19.2V/32Ah. Het ding weegt 8 kilogram en heeft afmetingen van 324 bij 197 bij 185mm. Standaard wordt de XP500 geleverd met een adapter om de powerstation aan het stopcontact op te laden, een kabel om de powerstation aan de sigarettenaansteker in de auto op te laden en een kabel om de powerstation met een zonnepaneel op te laten. Nu je alle ins en outs weet over de powerstation volgt nu de ervaring van het gebruik met het zonnepaneel.

Wat is het zonnepaneel?

Heel handig natuurlijk, zo’n powerstation om elektriciteit in op te slaan. Maar er komt een moment dat de batterij leeg raakt en je bij wil laden. Je kunt daarvoor de sigarettenaansteker in de auto gebruiken, of je kunt de powerstation opladen aan het stopcontact. Maar je gebruikt juist een powerstation omdat je geen stopcontact binnen handbereik hebt. Het zonnepaneel XPS100 is hiervoor een uitkomst. Het zonnepaneel heeft een vermogen van 100 watt. Dat wil in de praktijk zeggen dat het zonnepaneel 100 watt aan stroom geeft als de zon er fel op schijnt. Zit er even een wolk voor de zon, dan levert het zonnepaneel op een zomerse dag nogsteeds rond de dertig watt op. Niet gek toch?!

Je kunt ervoor kiezen om het zonnepaneel aan te sluiten op de powerstation, maar je kunt apparaten ook rechtstreeks aansluiten op de unit achterop het zonnepaneel. De Xtorm XPS100 heeft namelijk drie aansluitingen:

  • DC100w (19.8v/5A)
  • USB-C PD 45W
  • USB-A QC 3.0

De 100 watt aansluiting gebruik je om het zonnepaneel met een powerbank te verbinden. De tweede is USB-C, wat op veel moderne apparaten zit. En de derde is een standaard USB poort waaraan je een telefoon, powerbank of tablet kan opladen. Hoelang het duurt om je apparaat op te laden aan het zonnepaneel hangt natuurlijk af van het verbruik van het apparaat. In de praktijk merkte ik dat een smartphone op een gemiddelde zomer dag binnen twee uur volledig is opgeladen.

Volgens de producent is de XP300 powerstation in minder dan zes uur opgeladen. De XP500 zal dus ruim een dag in beslag nemen.

  • Xtorm XP300 5,5 uur
  • iPhone 2500mAh 1,5 uur
  • iPad 5500mAh 3-4 uur
  • MacBook 3400mAh 2 uur

Het zonnepaneel is uitgeklapt iets meer dan een meter breed en zestig centimeter hoog. Je kunt het zonnepaneel één keer inklappen, waardoor het formaat ongeveer zestig bij zestig centimeter is. Het zonnepaneel weegt iets minder dan vier kilogram.

Solar panel
Solar panel

Zoals gezegd heb ik de XP500 powerstation en de XPS100 solarpanel nu een tijdje in de praktijk gebruikt. Zoals je al een beetje door mijn verhaal heen kunt lezen heeft het mij zakelijk en privé veel mogelijkheden en vrijheid gegeven. Er zijn wel twee problemen waar ik tegenaan ben gelopen. Gelukkig heb ik allebei de problemen -al dan niet met hulp van de producent- kunnen oplossen dankzij handige workarounds.

Probleem 1: Overload warning

Samenwerken op afstand heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Maar er gaat in sommige gevallen niks boven fysiek samenzijn tijdens het samenwerken. Ik heb daarom een powerstation gekozen met twee stopcontacten, zodat je er met twee laptops tegelijk aan kan werken. Qua stroomverbruik moet dat makkelijk kunnen, had ik bedacht.

Tot mijn grote verbazing kreeg ik te maken met een storing op het moment dat ik voor de eerste keer twee laptops aansloot op de powerstation. Op het display verscheen het symbool: overlead warning. En vervolgens schakelde de powerstation uit. Dit gebeurde niet als ik slechts één laptop tegelijk aansloot. Maar ik wilde er juist twee tegelijkertijd aan.

Ik heb gelijk contact opgenomen met het bedrijf waar de powerstation vandaan kwam. Zij hebben vervolgens met de producent Xtorm contact gehad. De oplossing bleek eenvoudiger dan ik had gedacht. Want hoewel ik bang was dat de powerstation terug naar de leverancier zou moeten, was er een handige workaround.

De truc is om de laptopadapters één voor één aan te sluiten op de powerstation en pas daarna diezelfde adapters aan te sluiten op de laptops. Hoe komt het nou dat dit werkt? Dat komt omdat de laptopadapter een heel kort moment een heel hoog wattage vraagt op het moment dat ie aan de laptop zit, een zogenaamde piek. Die piek is schijnbaar zo hoog dat het boven de 500 watt komt. Ik was erg opgelucht met deze handigheid. Dus eerst de adapter aansluiten. Daarna pas de adapter aan de laptop aansluiten.

Probleem2: Powerstation schakelt uit op bewolkte dagen

Nadat ik een paar keer mobiel had gewerkt met de powerstation heb ‘m ook meegenomen naar de camping. Na een paar dagen was het tijd om de powerstation met het zonnepaneel bij te laden. Dit was ook de dag dat ik het tweede probleem ontdekte. Op het moment dat de zon te lang verstopt was achter een wolk, schakelde de powerstation uit. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Tegelijkertijd had ik een bluetooth-speaker via usb-c rechtstreeks op het zonnepaneel aangesloten, maar deze bleef wel netjes opladen.

Op het moment dat ik die bluetooth-speaker niet aan het zonnepaneel, maar aan de powerstation had aangesloten. Viel de powerstation niet uit. Toen ik even later ook de bluetooth-speaker van de powerstation afhaalde, maar het knopje ‘ usb’ wel liet aanstaan, bleef de powerstation ook goed laden. Conclussie is wat mij betreft dat je dus tijdens het laden met een zonnepaneel (lees: input) ook de usb of 220v, of 12v (lees: output) aan moet zetten om te voorkomen dat de powerstation uit gaat. Dit werkt voor de duidelijkheid dus ook als je niet eens daadwerkelijk stroom gebruikt via de output.

Accessoires powerstation

Welke accessoires zijn handig bij gebruik van een powerstation? Het zonnepaneel zou ik eerder een musthave noemen dan een accessoire. Dankzij het zonnepaneel kun je de powerstation overal opladen mits de zon schijnt. Verder zijn de belangrijkste accesoires kabels, waarvan de belangrijkste meegeleverd zijn. In de doos zit een kabel om aan een 220v stopcontact op te laden, een kabel om in de auto op te laden en een kabel om met een mc4 aansluiting om een zonnepaneel aan te sluiten. Bij het zonnepaneel zit ook een kabel die overgaat in een mc4 aansluiting. Zelf heb ik er nog een verlengkabel van twee meter bij gekocht.

Het display op de powerstation geeft nuttige informatie
Het display op de powerstation geeft nuttige informatie

Verlengkabel

Het zonnepaneel moet vanzelfsprekend in de zon staan, terwijl je de powerstation liever in de schaduw hebt staan om oververhitting te voorkomen. Een verlengkabel kan dan soelaas bieden. Met behulp van een MC4 verlengkabel kun je het zonnepaneel en de powerstation ver uit elkaar zetten. Dat biedt twee grote voordelen: Enerzijds kun je het zonnepaneel op een open plek zetten zodat hij zo lang mogelijk zon vangt, ook als de zon verplaatst. Anderzijds is het handig dat je de powerstation veilig in de camper, caravan, auto of tent kan zetten.

Hoe werkt powerstation?

Een powerstation is dus eigenlijk een heel gebruiksvriendelijke draagbare accu. In een powerstation zit naast de batterij zelf een omvormer. De omvormer zorgt ervoor dat de 12 volt die uit de accu komt, wordt omgezet in 220 volt dat uit het stopcontact komt. Verder zit er een adapter in die het omgekeerde doet voor de usb-poorten. Namelijk 12 volt omzetten naar 5 volt. Om op te laden heeft de powerstation een regelaar aan boord waardoor je er zowel een netstroomadapter op kan aansluiten als zonnepanelen.

Omdat er bij het omzetten van stroom altijd warmte vrij komt zit er ook een ventilator ingebouwd voor de koeling van de apparatuur. Mocht er desondanks toch een te hoge temperatuur worden bereikt, dan schakelt de beveiliging de powerstation automatisch uit. Hetzelfde geld bij overbelasting. Voordat de powerstation uit gaat verschijnt er een waarschuwingssymbool op het display. Op het display zie je verder hoe vol de accu nog is en hoeveel watt er in en uit gaat.

Powerstation zonnepaneel combinatie

Het mobiele zonnepaneel werkt heel eenvoudig in combinatie met de powerstation. Je zet het zonnepaneel op een plek waar veel zon is. Met behulp van de meegeleverde kabels plug je het zonnepaneel aan de powerstation. Die kun je dus het beste niet in de volle zon zetten om te voorkomen dat deze te warm wordt. Onze ervaring op de camping is dat je de powerstation achter het zonnepaneel in de schaduw kunt zetten.

Beste powerstation

Deze blog gaat hoofdzakelijk over de ervaring met de Xtorm powerstation. Dat is voor mij de beste powerstation. Maar er zijn nog veel andere merken die ook powerstations maken. Deze merken zijn ook het bekijken waard:

Powerstation kopen

Wil je een draagbare powerstation kopen dan hoop ik dat deze blog jouw een beetje op weg helpt in jouw zoektocht. Welke powerstation het beste is of welke zonnepaneel het beste is hangt helemaal af van waar jij het voor wil gebruiken. Voor mij was de Xtorm 500W Portable Powerstation de beste optie in combinatie met de Xtorm 100W solarpanel. Maar voor een ander kan bijvoorbeeld de Xtorm 300W Portable Powerstation een goede optie zijn. Ik heb goede ervaring met Solarpowersupply.nl. Verder kun je op bol.com ook verschillende powerstations vinden.