Boekenplank van Madelon Vos
De wereld is onrustig en dat merk je aan alle kanten aan de economie. Alle prijzen stijgen onder invloed van inflatie, de koersen van cryptovaluta als Bitcoin en Ethereum springen op en neer. En wat moet je nou doen om financieel gezien toekomstbesteding te zijn? Madelon Vos helpt je een handje en tipt 5 boeken over geld en economie die je volgens haar gelezen moet hebben.
Madelon Vos (27) is een bekende Nederlandse YouTuber, presentatrice, technisch analist, trader en columnist. Vos weet vooral veel te vertellen over cryptovaluta en macro-economie. Op haar YouTube-kanaal praat ze je in Madelon Praat wekelijks bij over crypto, macro-economie, de financiële markten en technische analyse. In Madelon Navigeert spreekt ze bekende economen, journalisten en analisten. Met mensen als Willem Middelkoop, Kees de Kort en Arno Wellens praat ze over geld, de economie en de toekomst om de kijker te inspireren en bewust te maken van financiële gezondheid.
Op YouTube volgen 97,5K mensen haar kanaal MisssBitcoin. Ook op Instagram timmert ze met 81,1K volgers ook hard aan de weg. Daar deelde ze eind september 2022 een lijstje van 5 boeken over geld en economie die je volgens Madelon Vos gelezen moet hebben. Hier volgt de lijst, met verkooplinks en een omschrijving.
Keerpunt 1971, Edin Mujagic
Op zondag 15 augustus 1971 kondigt president Richard Nixon de belangrijkste economische gebeurtenis aan sinds de uitvinding van het geld, waardoor de economie en onze maatschappij voorgoed veranderen. De komst van de euro en de bitcoin, de negatieve spaarrente, werkende armen, de spanningen met China, de crisis sinds 2007 en nog veel meer, blijken veroorzaakt te zijn in 1971 met de loskoppeling van de goudstandaard; een keerpunt in onze geschiedenis.
When Money Dies, Adam Fergusson
When Money Dies is de klassieke geschiedenis van wat er gebeurt als de valuta van een land onherstelbaar in waarde daalt. In 1923 was de Duitse republiek, met zijn munteenheid in feite waardeloos (de wisselkoers in december van dat jaar was één dollar tot 4.200.000.000.000 mark), bijna gereduceerd tot een ruileconomie.
Geldmoord (ebook), Edin Mujagic
Wat in 1450 een gulden kostte, was honderden jaren later nog nagenoeg even duur. Van inflatie was geen sprake. Als de prijzen tijdelijk omhoog gingen, daalden ze daarna weer even hard. De koopkracht veranderde nauwelijks.Dat veranderde drastisch rond 1900. Toen begonnen de prijzen ongekend hard te stijgen. De sporadische prijsdaling die nog voorkwam, was miniem, en dat gold niet alleen voor Nederland, dat gold voor de hele wereld. Wat is er een eeuw geleden gebeurd waardoor alles sindsdien elk jaar duurder wordt?
The big reset revised edition, Willem Middelkoop
Een systeemreset lijkt op handen. Het financiële systeem van de wereld zal voor het jaar 2020 een nieuw anker moeten vinden. Sinds het begin van de kredietcrisis realiseerde de VS zich dat de dollar zijn rol als ’s werelds reservevaluta zal verliezen, en plant ze een monetaire reset. Volgens Willem Middelkoop zal deze reset bedoeld zijn om de VS aan het stuur te houden, waardoor het nieuwe monetaire systeem een belangrijke rol kan spelen voor andere valuta’s, zoals de euro en de Chinese renminbi.
The Bitcoin Standard, Saifedean Ammous
Dit boek is een gids over de geschiedenis van Bitcoin, zijn eigenschappen, gebruikersmogelijkheden en geeft een blik op de toekomst.De schrijver omschrijft ook de geschiedenis van geld met de achterliggende technologie. Aan de hand daarvan stuit hij op de perfecte vorm van geld en hoe Bitcoin daar in kan voldoen.
Boekentips
Na dit waardevolle lijstje met boeken reageerde haar volgers met andere leestips, dus ben je na de bovenstaande vijf boeken uitgelezen? Kijk dan ook eens naar de volgende boeken over geld en economie:
- Rijke pa arme pa
- Cloudmoney, Brett Scott
- Incerto – Skin in the game, Nassim Nicholas Taleb
- Patronen van bedrog
- The Creature From Jekyll Island
- Ons geld is stuk, Peter Slagter
- Principles for Dealing with the Changing World…
Nog meer boekeninspiratie? Bekijk dan ook de boekenplank van Michael Pilarczyk. Hij schreef in de afgelopen jaren twee keer een boek over bewustzijn, persoonlijk succes en mindset. Maar wat staat er bij de leraar in de levenskunst in de boekenkast?