Camper waterpas zetten? Gebruik niveaublokken!

Camper waterpas zetten? Gebruik niveaublokken!

Wil jij je camper, caravan of camperbus waterpas hebben staan op de camperplaats of camping? De oplossing is wellicht een stuk eenvoudiger dan je zou denken.

Zowel op campings in Nederland als op campings in het buitenland zijn de kampeerplekken niet helemaal waterpas. Dat is logisch, want als dat wel zo zou zijn, dan zou hemelwater niet wegspoelen en zou de camping een natte boel worden. 

Camping

Om je camper waterpas te zetten kun je gebruikmaken van stoeptegels onder één of twee banden. Maar die moet je maar nét voorhanden hebben. Veel handiger is het om niveaublokken mee te nemen. Blokken voor onder de camper. Deze driehoekige blokken van kunststof zijn eigenlijk een onmisbare kampeergadget voor iedere kampeerder met kleine camper, grote camper, tweedehands camper, nieuwe camper, goedkope camper of dure camper. Ze worden ook wel oprijblokken of levellers genoemd. De allerduurste luxe campers hebben ze niet nodig omdat die vaak voorzien zijn van een systeem met hydraulisch uitklapbare pootjes die ervoor zorgen dat het voertuig recht staat.

Wielkeg

Verwar de niveaublokken niet met de blokken die voorkomen dat het voertuig beweegt of wegrijdt. Dit heet namelijk een wielkeg. Hier zet je het wiel meer tegenaan in plaats van onder de wielen. 

Hoe gebruik je niveaublokken?

Je bent aangekomen op je kampeerplaats, parkeerplaats of camping. En dan? Zet je camper op de gewenste plek neer en bekijk het voertuig. Helt de camper naar voor of naar achter dan plaats je de blokken respectievelijk onder je voorwielen of achterwielen. Het kan ook zo zijn dat je camper naar links of naar rechts helt. In dat geval zet je de blokken respectievelijk onder de twee linker wielen of de twee rechter wielen. Je hebt dus eigenlijk altijd maar twee niveaublokken nodig!

Ondergronden

Uit ervaring blijkt dat de blokken je van dienst kunnen zijn op alle ondergronden. Zowel op verharde ondergrond zoals bestrating of asfalt als op zachte ondergronden zoals zand en gras.

Voor veel niveaublokken is een accessoire beschikbaar dat je erbij kunt kopen dat ervoor zorgt dat de blokken niet weg kunnen schieten als je erop rijdt. De anti-slip plaat. Zelf heb ik deze ook gekocht maar achteraf gezien had ik dat niet hoeven doen. Tegenwoordig gebruik ik ze niet meer en het gebeurt me nooit dat de blokken wegschieten. 

Je camper waterpas hebben staan is wel zo fijn als je in je bed ligt, op je campingtoilet zit, of een boekje leest op vakantie.

Camper waterpas

Tot slot nog een aantal tips: Zorg ten eerste dat de niveaublokken binnen handbereik liggen zodat je ze -terwijl de motor nog draait- achter of voor de wielen kan leggen. Vergeet ze bovendien niet mee te nemen als je weer vertrekt. En als laatste tip: Denk om je veiligheid en gebruik de handrem als je ze onder je voertuig legt.